
Tein aloitteen Laajasalon lukion perustamisesta uudelleen jo vuonna 2021. Kirjoitin asiasta silloin myös tänne blogiini,
Aloitteeni pohjalta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla katsottiin, että silloin näköpiirissä olleessa lähitulevaisuudessa perusteita tähän ei ole. Tein aloitteen uudestaan nyt tänä keväänä sillä saatteella, että selvitettäisi ovatko olosuhteet sen jälkeen muuttuneet. Helsinki nimittäin tarvitsee lähivuosina lisää uusia lukiopaikkoja, ja siksi uusien lukioiden perustaminen on tulossa ajankohtaiseksi.
Laajasalossa lukiotoiminta päättyi vuonna 2009, kun Laajasalon lukio ja Etu-Töölön lukio yhdistyvät Etu-Töölön lukioksi. Perusteet lukion lakkauttamiselle olivat silloisessa tilanteessa järkeviä: lukiopaikkoja kaupungissa oli liikaa ja monet laajasalolaisetkin nuoret hakeutuivat mieluummin erikoislukioihin toisaalle.
Tilanteet elävät. Laajasalon mittava täydennysrakentaminen on jo nostanut merkittäväti alueen asukasmäärää ja nostaa sitä vielä lähivuosina. Lukio ei ole lähtökohtaisesti lähipalvelu, mutta alueen näin poikkeuksellisen vahva tiivistyminen toimii yhtenä perusteena lukion perustamiseen.
Lukion yhteydessä voisi toimia myös ammattikoulu
Erityisen tärkeä tekijä lukion saamiseksi juuri Itä-Helsingin läntisiin osiin liittyy siihen, että tällä alueella nykyisin sijaitsevien lukioiden sisäänpääsyrajat ovat nousseet hyvin korkeaksi. Tämän voi olettaa vaikuttavan erityisesti poikien lukioon hakeutumisen kynnyksen nousuun.
Uuden lukion voisi ajatella tekevän myös yhteistyötä myös Stadin ammattiopiston alueellisen yksikön ja muiden keskiasteen ammatillisten toimijoiden kanssa. Tällainen peruskoulu-lukio-ammattikoulu-yhdistelmä voisi sopia uudella ja luovalla tavalla koulutuksessa käynnissä oleviin suurempiin kehityslinjoihin.
Laajasalo olisi uuden lukion sijaintipaikkana erityisen hyvä siksikin, että täydennysrakentamisen rinnalla rakennettava raitiotieyhteys tekee Laajasalon helposti etäämmältäkin saavutettavaksi. Kun täydet raitiovaunut vievät aamuruuhkan aikaan laajasalolaisia keskustaan ja sen jatkoyhteyksien äärelle, samassa tahdissa liki tyhjät raitiovaunut tulevat kaupungin suunnasta saarelle. Työpäivän jälkeen liikenteen painopiste on päinvastainen. Olisi tarkoituksenmukaista kehittää Laajasaloon juuri tällaisia toimintoja, jotka tuovat saarelle ihmisiä päivän ajaksi muualta.
Lukion entisissä tiloissa osoitteessa Koulutanhua 1 toimivat nykyään Laajasalon peruskoulun luokat. Uusi lukio ja mahdollinen ammattikoulutus voitaisi mahduttaa samalle – tai mahdollisesti laajennettavalle – tontille tehtävällä täydennysrakentamisella. Vanhan rakennuksen luonne, tontti ja lähiympäristö eivät aseta tälle erityisiä esteitä, kunhan suunnittelu muutoin on laadukasta.
Lukiolla olisi Laajasalolle iso merkitys
Palautettava lukio olisi uudistuvan kaupunginosan kannalta tärkeä profiilitekijä. Koulun ja alueen vetovoimaa kannattaisi vahvistaa luomalla sille joku erikoistumisala. Esimerkiksi merellisen ympäristön ja teknologian yhdistäminen voisi olla sellainen kattoteema, jolta olisi helppo ponnahtaa eri asteisiin jatkokoulutusvaihtoehtoihin. Tähän sopisi hyvin liittää myös Laajasalon lukiossa 2000-luvun alussa olleen saaristolaivurikurssin, jonka saattoi suorittaa koulun omaa venettä hyödyntäen.
Jos lukioverkoston laajentamisessa halutaan korostaa erikoistumista taideopetukseen, itähelsinkiläiseen kulttuuriprofiiliin istuisi erityisen hyvin äidinkieltä ja musiikkia yhdistävä rap ja laajemmin bänditoiminta kaikkine oheisosaamiseen – studiotyöskentely, tuottaminen ym. – liittyvine lisineen.
Tunnustan, että Laajalon lukion asia on minulle henkilökohtaisesti tärkeä, olen nimittäin itse käynyt sitä vuosina 1981–84.
