Miksi Tuomas Rantanen olisi hyvä kansanedustaja – suosittelijat kertovat

Ehdokkaani pitää olla taitava poliitikko. Se voi kuulostaa joidenkin mielestä pahalta, mutta todellisuudessa poliitikolle on kuitenkin välttämätöntä osata tehdä politiikkaa, siis yrittää saada aikaan mahdollisimman hyviä päätöksiä. Sen lisäksi pitää tietenkin olla paljon järkeä ja suuresti sydäntä, että valitsee oikein asiat ja niiden suunnat, pystyy hahmottamaan isoja kokonaisuuksia ja toisaalta ottamaan todesta myös pienet. Mikään näistä yksin ei riitä. Tunnen Tuomaksen yli 20 vuoden ajalta, ja tiedän, että hänen harkintansa ja selvitystyönsä varaan voin huoletta jättää kauden aikana eduskunnassa esiin tulevat asiat. Hänellä on taitoa, järkeä ja sydäntä tuhansien ihmisten tarpeiksi.”

susse-huhta
Susse Huhta
Äidinkieli ja kirjallisuus sekä suomi toisena kielenä -opettaja, äiti Itä-Helsingistä

Tuomas on harvinainen tapaus siinä, että hän ajattelee tinkimättömän selkeästi ja rautaisen analyyttisesti, mutta osaa silti kuunnella ja ottaa toisten mielipiteitä huomioon. Tuomaksella faktat ratkaisevat, oli sitten kyse isoista asioista, kuten perustulosta, tai pienistä asioita. Olen tuntenut Tuomaksen Ydin-lehden toimituksesta 1990-luvun alusta alkaen ja aina ihaillut hänen tapaansa lähestyä politiikkaa ja päätöksentekoa.”

heikki-hiilamo
Heikki Hiilamo
Sosiaalipolitiikan professori

Tuomaksen pitkä kokemus kunnallispolitiikasta on meidän helsinkiläisten etu. Hän tietää tavallisen perheen arjen ja siihen vaikuttavat seikat sekä puolustaa minullekin tärkeää tasalaatuista peruskoulutusta. Tuomas paneutuu politiikassa käsiteltäviin asioihin huolella eikä tee päätöksiä ilman taustatietoja. Kansanedustajana hän olisi äänestäjien lähellä ja tavoitettavissa.”

johanna-aydemir
Johanna Aydemir
Perheenäiti ja naapuri

Tuomas on tehnyt pitkän rupeaman Helsingin kunnallispolitiikassa ja kohonnut poikkeuksellisen laaja-alaiseksi ja asiantuntevaksi päättäjäksi. Tuomas mallia 2015 on tasapainoinen yhdistelmä kokemusta ja näkemystä, tietoa ja tunnetta, Roihuvuorta ja maailmaa.”

pekka-sauri
Pekka Sauri
Apulaiskaupunginjohtaja, Helsingin kaupunki

Tuomas on aina ollut vankka kulttuuripersoona: vaadimme lisää punk-bändejä ja tanssiteatteria Vanhalle ylioppilastalolle, ja sen Lehtikahvilalle pidempiä aukioloaikoja – nykyinen kasinotalouden hurmio Vanhalla olisi harmaannuttanut 90-luvun kutrimme. Tuomas on myös kirjanoppinut, joka osaa hehkuttaa, kun jokin kirja oikein innostaa, ja häntähän innostavat isot pinot. Pitkien ja äärettömän syvien opintojemme alkuvaiheessa suosikkejamme olivat Simone de Beauvoir ja Virginia Wolf. Ja vielä nykyäänkin Tuomas putoaa tuolilta, jos mainitsee Susan Sontagin. Eli tietysti hän on feministi. Tasa-arvon taistelija.”

iida-simes
Iida Simes
Kirjakauppias

Tuomas Rantasen poliittisessa toiminnassa näkyy ymmärrys kulttuurin merkittävästä roolista yhteiskunnan kehittymisessä. Rantasella on näkemystä sille, että vitaali yhteiselämä edellyttää niin taiteen, ihmisten kuin luonnonkin elinehtojen turvaamista. Edelläkävijä monessa mielessä. Kannatetaan Rantanen eduskuntaan!”

terike-haapoja
Terike Haapoja
Kuvataiteilija

Tutustuin Tuomakseen vuonna 1990, kun teimme HYY:ssä yliopiston hallinnonuudistusta. Kolme vuotta istuimme yhdessä myös yliopiston konsistorissa. Jo tuolloin minuun teki suuren vaikutuksen hänen kykynsä ottaa haltuun isoja asiakokonaisuuksia. Tuomaksen laaja-alaisuus näkyy hänen kiinnostuksessaan niin vanhusten yhteisöllisyyteen, asumisen hintaan kuin kulttuurikentän ongelmiinkin. Hän on aina ollut myös kansalaisaktivisti. Roihuvuoren asukasaktiivisuuden synnyttämisessä hän on ollut yksi oleellinen tekijä ja lisäksi hän on vastannut Roihuvuoren kylälehden kustantamisesta.
Hän ei koskaan ole populisti eikä välttele vaikeitakaan päätöksiä, päinvastoin. Tiedän, että monipuolisuuden, uutteruuden ja asiakeskeisyyden ansiosta Tuomasta arvostavat myös monet kaupungin virkamiehet ja muiden puolueiden edustajat. Hän on ollut aina käytettävissä myös kaupunginvaltuutettuna, kun olen Roihuvuori-aktiivina eksynyt Helsingin hallinnolliseen viidakkoon. Suomalaisten luottamus poliittiseen järjestelmään vahvistuu, jos eduskuntaan saadaan useampia hänen kaltaisiaan edustajia. Siksi äänestän Tuomasta.”

ottoville-mikkela
Otto-Ville Mikkelä
Kaupunkikulttuuriaktiivi

Tuomas Rantanen on yksi suosikeistani Helsingin ehdokasryhmässä: ennakkoluuloton, yhteistyökykyinen ja asioiden taustoihin perehtyvä. Tuomaksen laaja kokemus Voima-lehden pitkäaikaisena kustantajana, Luonto-Liiton entisenä pääsihteerinä sekä kulttuuri- ja mielipidelehtien taustapiruna vahvistaa käsitystä hänen osaamisestaan. Suosittelen häntä lämpimästi kaikille niille, jotka etsivät itsenäistä ja avarakatseista päätöksentekijää eduskuntaan.”

eero-yrjo-koskinen
Eero Yrjö-Koskinen
Toiminnanjohtaja, Riihimäki

Olen lähes jokaisessa vaalissa äänestänyt naista. Näissä vaaleissa aion äänestää Tuomas Rantasta. Olen parikymmentä vuotta nähnyt Tuomasta monissa toimissaan: ystävänä, kansalaisaktivistina, perheenisänä, poliitikkona. Olen seurannut Tuomaksen puheita ja toimia. Tasa-arvoisuus, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys ovat suuria sanoja, mutta ehdokkaani on monissa rooleissaan osoittanut, että suuret sanat voivat myös näkyä käytännöllisinä toimina arkipäivässä – ja politiikassa. Tuomas on taiteen, tieteen ja koulutuksen puolella. Numero 80.”

satu-kiiskinen2
Satu Kiiskinen
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja

Tuomas Rantanen on kokenut asiantuntija, jolle kaupunkisuunnittelu ja asuntopolitiikka ovat myös tasa-arvoista sosiaalipolitiikkaa, kulttuuripolitiikkaa ja kaupunkiympäristön huomioivaa ympäristöpolitiikkaa. Eduskunnassa tarvitaan ihmisiä joilla on kykyä nähdä asiat myös laajemmassa kehyksessä. Kokemukseni mukaan Tuomas on yhteiskunnallinen toimija, jolla on mielen malttia rakentavalle yhteistyölle ja luovalle ongelmanratkaisulle. Tuomas on politiikan saralla näyttänyt, että hänellä on kykyä rohkeisiin avauksiin ja kykyä viedä näitä avauksia myös eteenpäin. Siksi Tuomaksesta tulisi hyvä kansanedustaja.”

vesa-peipinen
Vesa Peipinen
Nuorisotutkija ja Kulttuurikeskus Vernissan johtaja Vantaalla

Harva on puolustanut yhteiskuntakriittistä printtimediaa kuten Tuomas Rantanen, tarjoten mielipide- ja ilmaisukanavan tuhansille sekä uusille että kokeneille tekijöille, joilla ei ole sijaa valtamedioissa – ja taistellen sen pitämiseksi rahallisesti viivan yllä. Tuomas on yhteiskuntaa muokkaavan keskustelun VoimaTekijä ja Kummisetä hyvässä mielessä. Nostan hattua tälle punavihreän mediavirran vireälle lautturille! Hänen yhteiskunnallinen selkäreppunsa on raskaana hyvistä eväistä Arkadianmäelle, jonne toivotan hänet mieluusti!”

david-pemberton2
David Pemberton
Toimitusjohtaja, Vihreä Lanka

Suomalaisia yliopistoja ja tutkimusrahoitusta ollaan innolla valjastamassa elinkeinoelämän tarpeisiin, nopean taloudellisen hyödyn tavoitteluun ja jopa poliittisen ohjauksen piiriin. Haluan uuteen eduskuntaan ihmisiä, jotka osaavat nähdä tätä kvartaalia pidemmälle, pyrkivät turvaamaan vapaan tutkimuksen ja sille riittävät resurssit. Tuomas Rantanen oli aikoinaan tuomassa yliopistoihin demokraattista päätöksentekojärjestelmää, joka nyt on vaarassa. Hän tietää ja tuntee korkeakoulumaailman ja haluaa, että yliopistot saavat jatkossakin toimia riippumattomasti. Siksi äänestän Tuomasta.”

vera-mikkila
Vera Mikkilä
Ravitsemustieteen tutkija, Tapanila

Tuomas har alltid lyssnat och engagerat sig när jag diskuterat specifikt svenska frågor med honom och ofta förstått dem bättre än mina svenskspråkiga politikerbekanta. Han är intresserad och kunnig, har en realistisk uppfattning om vad som är möjligt, och får saker gjorda. Samtidigt är Tuomas en idealist som ställer social rättvisa främst.”

laura-mattsson
Laura Mattsson
Översättare

Puhetta Kulttuurimme arvosta ja taiteellisen toiminnan tärkeydestä kuulee juhlapuheissa ja vaalien alla. Toinen asia on tiedostaa nämä ihmisen sielullisen ilmitulon liikkeet jatkuvasti ja toimia niiden mahdollistamiseksi. Tuomas Rantanen tiedostaa ja toimii.”

miira-sippola
Miira Sippola
Teatteriohjaaja

Jos nyt pakko on jostain syystä vihreitä äänestää, niin äänestä Rantasta. Se ei ole kaikkein höyrypäisin yhdyskuntasuunnittelussa. Lisäksi se on kunnostautunut vuosia markkinaehtoisen mediayhtiön vetäjänä. Ei ihan kaikilta onnistuisi.”

perttu-hillman
Perttu Hillman
Toimitusjohtaja, ZMG Zeeland Media Group Oy

Tutustuin Tuomakseen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa 1990-luvun alussa, kun kamppailimme yhdessä yliopiston hallinnonuudistuksen kanssa ja halusimme puolustaa sivistysyliopistoa liian suoralta markkinaohjaukselta. Tuomas oli innostunut, näki mahdollisuuksia ja jaksoi loputtomasti keskustella, perustella ja työskennellä niiden toteuttamiseksi. Yhä kaikki edellinen pätee Tuomakseen ja lisäksi on kertynyt yli kahdenkymmenen vuoden kokemus yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Näissä vaaleissa minä vaikutan äänestämällä Tuomasta, koska Tuomas jaksaa ja osaa vaikuttaa.”

saara-soikkeli
Saara Soikkeli
Yrittäjä, äiti, opiskelija, tanssi- ja liikepedagogi

Tuomaksessa parasta on hänen innostuneisuutensa, jossa on ripaus ikuista poikamaisuutta. Tämä into tuo hänelle voimaa olla mukana monessa. Tuomaksella on uskomaton kyky omaksua asioita, hänen aivonsa taitavat raksuttaa aika nopeasti ja vieläpä useampaa asiaa yhtä aikaa. Tuomaksella on palava into puolustaa hänelle tärkeitä asioita. Tuomaksen perheen kanssa olen viettänyt monia hyviä hetkiä, asuin aikoinaan samassa kerrostalossa Roihuvuoressa ja siitä oli helppo kipittää puoli kerrosta ylöspäin. Tuomas on äärettömän vieraanvarainen, ja unohtaa ei sovi hänen loihtimiaan herkkupaloja.
Kaikesta asiasta politiikan saralla en ole ihan samaa mieltä Tuomaksen kanssa, mutta hän saa silti ääneni. Tunnen Tuomaksen, luotan häneen. Uskon Tuomaksen hyvyyteen ja vilpittömyyteen, että hän kansanedustajanakin omalta osaltaan on rakentamassa parempaa maailmaa. ”

nina-holopainen
Nina Holopainen
Vartiokylä

Tutkijana olen vaikuttunut siitä millä energialla Tuomas perehtyy ja paneutuu asioihin. Hänen argumentaationsa on usein viiltävän älykästä, silti muut kannat huomioivaa. Korkeakoulupolitiikkaan substanssiosaamista sydämellä, siksi Tuomas Eduskuntaan!”

sanna-aro-valjus2
Sanna Aro-Valjus
FT, Lähi-idän arkeologian dosentti, Helsingin Yliopisto

Muutin Roihikkaan viitisen vuotta sitten ja huomasin että on erinomaisen hyödyllistä kun kunnallispolitiikassa on mukana paikallisia vaikuttajia, jotka pystyvät ottamaan asioista selvää ja viemään paikallisia näkökulmia mukaan päätöksiin. Tuomas on aina ollut käytettävissä kun on ollut tarpeen saada lisätietoja jostakin kaupungin hankkeesta. Toivon että hän saa nyt tilaisuuden osoittaa kyntensä myös valtakunnallisessa päätöksenteossa.
Suosittelen lämpimästi Tuomas Rantasta eduskuntaan tuomaan hesalaisia äänenpainoja eduskuntatyöhön.”

tapio-linna
Tapio Linna
roihikkalainen kaupunginosayhdistysaktiivi, suunnittelumaantieteilijä, kuntatyöläinen

Tuomas Rantanen näkee kysymysten ytimeen ja vakuuttaa muut puolelleen, diplomaattisesti mutta vastaanpanemattomasti. Hän ei tingi eriarvoistumisen torjumisesta ja luonnon monimuotoisuuden puolustamisesta. Tuomaksella on käsittämättömän hieno kyky ottaa isoja ja hankalia kokonaisuuksia nopeasti haltuun ja nähdä keinot, joilla muutoksia saadaan aikaan. Eduskunnassa tarvitaan maltillisia radikaaleja.”

outi-silfverberg
Outi Silfverberg
Projektipäällikkö, sosiologi

Tutustuin Tuomakseen 1990-luvun lopulla kun hän tuli mukaan organisoimaan Pro Makasiinit -liikettä VR:n Makasiineille, jossa pyöritin valokuvausstudiota, Tsaarin Kahviota ja Marskin Kirpputoria. Olin pian vaikuttunut Tuomaksen huomattavasta energisyydestä sekä kyvystä nähdä ja tuoda esille oleellisia yhteiskunnallisia asioita niin yksilön kuin yhteisön näkökulmasta. Myös Voima-lehden perustaminen ja sen onnistunut pitkäaikainen pyörittäminen todistaa mielestäni hyvin Tuomaksen kykyä saada oleelliset asiat toimimaan ja ajaa yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita. Tuomaksella on paljon niitä ominaisuuksia, joita tarvitaan eduskuntatyössä valtakunnallisella tasolla.”

ossi-kajas
Ossi Kajas
Elämäntapayrittäjä, taiteilija, Magito Oy:n tj, elävän kaupunkikulttuurin aktivoija VR:n Makasiineilla ja Suvilahdessa

fb-vaalikuva