HIFK:n jäähalli Roihupeltoon?

Julkisuudessa on käsitelty paljon HIFK:n ideaa rakentaa uusi jääkiekkoareena Töölönlahdelle, Olympiastadionin ja Kisahallin välisen puisto- ja pysäköintialueen päälle.

Hanke on kunnianhimoinen, sillä siinä ei rakennettaisi vain pääosin maan alle sijoittuvaa hallia, vaan myös korkealle kohoava hotelli- ja liikekeskus sekä kalliita omistusasuntoja.

Kaupungin päättäjien puolella hankkeeseen on suhtauduttu varautuneesti. Nykyisen yleiskaavan vallitessa hanke ei ole mahdollinen, ja vaikea se on valmisteilla olevan uudenkin yleiskaavan suhteen.

Toisaalta haviteltava rakennusoikeus on erittäin arvokasta. Jos se laitettaisiin normaalin tapaan avoimeen kilpailutukseen, veronmaksajille koituva tuotto olisi varmasti suurempi, kuin jos se koplataan jäähallihankkeeseen.

Pelkkä jäähalli alueelle kyllä saataisi mahtumaan, mutta runsaat oheishankkeet hankaloittavat asiaa. Pulman ydin on siinä, että havittelemillaan liike- ja asuntorakentamisen tuotoilla HIFK on ajatellut rahoittavansa hallin, jonka hinta muuten on sille liian tyyris.

Jos HIFK:n hanke kaatuisi, uudelle jäähallille ja sen kylkeen rakentuvalle muulle liiketoiminnalle voisi löytyä toinenkin paikka.

Roihupellon teollisuusalue on pitkään etsinyt uutta käyttötarkoitusta. Sen vierestä ajaa metro ja sinne on kaavoitettu metroasema. Toisin kuin Töölössä, täällä tonttihinnat ovat alhaisia, ja kaupungilla olisi intressi löytää alueelle yksityinen kehittäjäkumppani.

Viime kesän lomamatkalla kävin roihuvuorelaisessa pesismeiningissä vakoilemassa baseball-joukkue New York Metsien kotistadionia, joka on myös sijoitettu sivummalle keskustasta, Queensin esikaupunkialueelle. Tällaiset suuret yleisöhankkeet vahvistavat alueellista liiketoimintaa ja tekevät ympäristön asumisenkin kannalta houkuttelevaksi.

HIFK:n jäähallin tuominen Roihupeltoon mahdollistaisi mainiosti siihen tukeutuvan ja sitä tukevan monipuolisen rakentamisen ja liiketoiminnan. Toisin kuin Töölönlahdessa, tila ei hevin lopu kesken.

Olisi tässä aikamoinen nokitus Jokereidenkin suuntaan. Itä-Helsingissä perinteisesti HIFK:ta suositumpi Hjallis Harkimon joukkue on siirtymässä SM-liigasta Venäjän KHL-liigaan. Muuttamalla Itään HIFK vahvistaisi asemaansa koko kaupungin liigajoukkueena.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu myös 8.5.2014 ilmestyvässä Roihuvuoren kylälehdessä