Miksi kaupunki ei koskaan ohjaa kulttuurihankkeita Itä-Helsinkiin?

Helsingin Sanomissa paljastettiin tiedepiireissä vireillä olevista suunnitelmisra,  jotka koskevat Hakaniemen rantaan sijoitettavaksi haaveiltavaa Tieteiden taloa. Vaikka idea on kannatettava ja tonttikin mahdollinen, hankkeen rahoitus on tietenkin haasteellinen näköpiirissä olevassa lähitulevaisuudessa, koska se valtion museomomentti, kaupungin kulttuurirahat ja korkeakoulujen resurssit ovat kaikki aika kovilla muutenkin.

Tonttiehdotus kyllä nostaa esiin vanhan kysymyksen siitä, miksi kulttuurihankkeita ei voisi edes joskus miettiä sijoitettavaksi Itä-Helsinkiin?

Toisaalta eipä itään sijoitetan hevin juuri muutakaan: esimerkiksi suunnitteilla oleva kaupungin teknisten virastojen yhteinen toimitalo sopisi paljon paremmin metroradan varteen kuin vaikka Hakaniemeen. Tonttimaa on kauempana halvempaa ja hankkeet lisäävät elinvoimaisuutta ja työpaikkoja alueilla. Uusien alueiden rakentamiseen tulee uutta puhtia ja maanarvo nousee.

Erityisesti kehitettävää olisi Siilitien ja Meri-Rastilan metroasemien ympäristöissä. Roihupellon tulevan metroaseman ympäristö on tehtävissä kokonaan uudestaan.

Jos ei sentään Guggenheimia, ainakin sen teknisten virastojen toimitilan voisi gryndata itään. Sen viereen tilaa rakentamisalan yksityisille toimjoille. Halvat tontit mukaan lähtijöille, korkeampi perässähiihtäjille. Kaikki voittavat.